THRIVE Institute

De positie van impact ondernemers versterken

Een leergang over de dilemma’s die centraal staan bij ondernemen met impact

Uitdaging

Impactondernemers willen graag, maar weten niet altijd hoe

Sociaal ondernemers stellen een missie centraal waarbij de maatschappelijke doelstelling vaak groter is dan de financiële doelstelling. Hierbij ontstaan dilemma’s, zoals: “Wat is een passende impact doelstelling?” en “Kan ik beter wel of niet meewerken met de mainstream?” Bij het omgaan met deze dilemma’s kan een ondernemer vaak hulp gebruiken. 

Oplossing

Een Dilemma Leergang

Via de Dilemma Leergang krijgen ondernemers op actie- en praktijkgerichte wijze tips over hoe ze dilemma’s het hoofd kunnen bieden. Het resultaat: geen standaard managementboekoplossingen, maar antwoorden die aansluiten bij de ondernemer én regio. Door de focus op place-based dilemma’s sluiten we aan bij de vraagstukken die regionaal spelen. Zo bouwen we aan een lokaal ecosysteem.

Impact

Het versterken van sociaal ondernemers in het maken van keuzes 

De ondernemers leren hoe de dilemma’s te omarmen. Hierdoor hebben zij meer vertrouwen bij het maken van operationele en strategische keuzes. Na de Dilemma Leergang hebben deelnemers een nieuwe houding t.o.v. place-based dilemma’s ontwikkeld en een heel nieuw netwerk van mede-impactmakers opgedaan. 

“Ik vond het leerzaam en inspirerend om te horen waar andere sociale ondernemers mee bezig zijn. Goed om te zien dat er zoveel verschillende maatschappelijke issues met verfrissend en idealistisch/realistisch ondernemerschap aangepakt worden. De keuzes die je daarbij moet maken en de dilemma’s die daar doorheen spelen, werden door begeleiders Kees & Peter op een prettig prikkelende manier in het onderlinge gesprek tussen de deelnemers gebracht. Aan te bevelen voor wie breder wil kijken en werken.”

Vervolg

Verder bouwen met Rabo Foundation

De eerdere edities leren ons dat een praktische insteek en community of practice werkt. De ondernemers liepen enthousiast weg met een frisse blik op dilemma’s en een nieuw plan van aanpak. Daarom ontwikkelen we met Rabo Foundation het programma door. Een nieuwe leergang vindt plaats in het najaar van 2023. Dit programma wordt ingericht per regio. 

Meer weten?

Wij zijn erg benieuwd. Kom in contact om de mogelijkheden te verkennen!