THRIVE Institute

Place based
Dilemma Leergang

Een radicaal praktijkgerichte leerervaring voor impactondernemers uit Friesland, Drenthe & Groningen

In deze leergang duiken we de diepte in op dilemma’s typerend voor impactondernemerschap. We werken op basis van een casus, luisteren naar  regionale experts, spreken erover met elkaar en met de docenten en krijgen tips over hoe je dit kunt toepassen in de eigen onderneming.

Deze leergang wordt georganiseerd in samenwerking met:

 

Over de leergang

Als sociaal ondernemer sta je dagelijks voor verschillende dilemma’s. Denk hierbij aan dilemma’s als: kies je voor wel of geen gesubsidieerde arbeid en positioneer je jezelf als impact ondernemer’ of als reguliere ondernemer? Het zijn de momenten waarop je ‘goede’ keuzes moet maken, om als bedrijf te floreren. Maar wat is goed? In de praktijk bestaat dit niet. Iedere ondernemer zal daarom – op basis van zijn/haar eigen overwegingen – andere keuzes kunnen en mogen maken. 

Daarom gaan we in deze leergang niet op zoek naar antwoorden op deze dilemma’s kant-en-klaar uit managementboeken, maar naar antwoorden die passen bij de regio en bij de ondernemer zelf. Door de specifieke focus op place-based dilemma’s, sluiten we aan bij de vraagstukken die regionaal spelen bij de ondernemers. Door de diepgang van prestigieuze gastsprekers, persoonlijke benadering van docenten, het verder bouwen van een community of practice en verdiepende werkvormen gaan we op een actie- en praktijkgerichte manier om met de dilemma’s. 

Het programma

Pressure Cooker

Start: 9 november 12:00

Eind: 10 november 14:00

Inclusief overnachting

Tijdens de tweedaagse Pressure Cooker word je in een intensief en compact programma door verschillende dilemma’s binnen impact ondernemerschap heengeleid. Deze dilemma’s zijn verbonden aan 3 thema’s. Om tot een passende oplossing te komen voor eigen onderneming, schuiven ervaringsdeskundigen aan op het specifieke thema. Tussen de talks en werkvormen door, faciliteren we community-building stimulerende activiteiten.

2 safari's

n.t.b.

De safari’s zijn actieve werkbezoeken op de locatie van een van de deelnemende ondernemers. Tijdens deze safaribezoeken worden praktijk-dilemma's van de ondernemers besproken.

Afsluitende sessie

1 december 13:00 - 17:00

Tijdens de afsluitende sessie reflecteren we op de opgedane lessen in de eindpresentaties per deelnemer. Ook is er een feestelijke afsluiting van het programma. We nodigen hier voor de laatste keer ook een keynote spreker uit.

Waar je mee wegloopt

Nieuw netwerk van impactmakers

Kennis over laatste ontwikkelingen in impactland

Nieuwe houding en aanpak t.o.v dilemma’s

Antwoorden en oplossingen op dilemma’s vanuit een place-based begrip

Voor wie

10-12 sociaal ondernemers opererend in Groningen, Friesland, Drenthe & Overijssel. Het is niet relevant in welke fase van ondernemen je zit en  ondernemers van elke branche zijn welkom. Er is geen eis t.a.v. vooropleiding. De voorwaarde is dat dat je zelf betrokken bent bij de onderneming

Ik vond het leerzaam en inspirerend om te horen waar andere sociale ondernemers mee bezig zijn. Aan te bevelen voor wie breder wil kijken en werken.

De docenten & experts

De bijeenkomsten worden persoonlijk begeleid door de volgende impactexperts. 

Peter Scholten

Voor expertise op het gebied van het zichtbaar maken van maatschappelijk rendement, moet je bij Peter zijn. Peter introduceerde in 2002 de methodiek Social Return on Investment (SROI) in Nederland. Met zijn bedrijf Value Factory adviseert hij bedrijven over het realiseren en zichtbaar maken van resultaten in de non-profit en publieke sector.

Kees is voorvechter van de Betekeniseconomie in Nederland. Hij is lector Betekeniseconomie op de Hogeschool van Rotterdam en is betrokken bij diverse sociaal ondernemingen. Als vooraanstaand figuur in dit domein staat hij op podia in heel Nederland. Tevens is hij zelf een ondernemer en hij heeft hij zelf veel relevante praktijkervaring.

Kees Klomp

Daarnaast schuiven verschillende gastondernemers van innovatieve en vooruitstrevende organisaties aan. 

Eerder hadden wij gasten van: Tony’s Chocolonely, The Dutch Weed Burger, de Prael en meer!

Praktische zaken

Locatie

De Pressure Cooker vindt plaats bij herberg Wongema in Hornhuizen. De safari’s zijn bij de deelnemers die het leuk vinden om dit werkbezoek te hosten. De afsluitende sessie vindt plaats op een nader te bepalen locatie in Friesland, Groningen of Drenthe.

Kosten

Met dank aan Rabo Foundation kan je nu meedoen aan deze leergang voor maar € 250,-. Dit is inclusief de overnachting bij Wongema (volpension). De kostprijs van de gehele leergang bedraagt € 1720,-. p.p.


Enthousiast?

Stuur een korte motivatie naar keunen@thriveinstitute.nl.

Inschrijven kan tot 22 oktober. Wees er op tijd bij, bij een volle klas sluiten wij de aanmeldingen.